woensdag 16 juli 2014

Andre's Kookschrift: zelf kruidenboter maken


Welkom bij mijn allereerste post voor From Ezter With Love. Ik ben Andre en Esther heeft mij gevraagd wat 'geheimen' uit mijn kookschrift met jullie te delen. Koken is mijn grootste hobby dus dat komt goed uit. Ik ben geen echte chef maar wel een gepassioneerd hobbykok. Vanaf m'n 5e of 6e sta ik al in de keuken. Erfelijk belast via mijn vader die ruim 40 jaar geleden al Indonesisch kookte, ook al kwam hij gewoon uit Nederland. Ik heb en gebruik nog steeds zijn onverslijtbare, gietijzeren wadjan. Vanaf nu doe ik elke maand mijn boekje open. Ik heb er zin in. Jullie ook? 

We starten met kruidenboter. Ja, kruidenboter: misschien wel het meest simpele en ondergewaardeerde smeersel bij de borrel of een gerecht. In de meeste restaurants komt het samen met een mandje brood bijna achteloos op tafel. Helaas niet altijd even smaakvol. Maar kruidenboter kan echt heel lekker zijn, zeker wanneer je het zelf maakt met verse kruiden. 

Wat heb je nodig: 
- Een pakje ongezouten roomboter op kamertemperatuur, zodat het makkelijk mengt.
- 1 of 2 teentjes knoflook om de boter een extra bite te geven. 
- Zout en peper. Proef goed wanneer je zout en peper toevoegt. Liever te weinig en later extra toevoegen.
- En natuurlijk verse kruiden uit eigen tuin, van je balkon of de kruidenpot in je keuken.

Mijn kruidentuinGebruik zachte kruiden zoals basilicum, bieslook, dragon, peterselie, dille, kervel, koriander en marjolein. Harde kruiden zoals rozemarijn, salie, bonenkruid, tijm, oregano en lavendel geven hun aroma af bij verhitting. Heel geschikt voor bijvoorbeeld stoofpotten. In kruidenboter zijn deze kruiden iets te hard, hoewel tijm wel kan. Het is ook een kwestie van smaak en proberen wat je lekker vindt. En als je harde kruiden gebruikt, maak ze dan goed klein en gebruik niet de houtige delen. 

Je kunt een kruidenboter met 1 kruidensoort maken of met een combinatie. Dat laatste is natuurlijk het leukst. Experimenteer totdat je je eigen favoriete kruidenboter hebt gevonden. Schrijf op hoeveel je van welk kruid in je boter doet zodat je het de volgende keer aan kan passen of, als het de perfecte kruidenboter is, nog eens kunt maken.

Aan de slag:
Snij de kruiden die je gekozen hebt met een scherp mes klein, maar ook weer niet te fijn. Wanneer de kruiden iets grover zijn gesneden zie je een mooie tekening in de boter. De hoeveelheid kruiden hangt af van je smaak, maar er kunnen aardig wat fijngesneden kruiden in een pakje roomboter. Meng de kruiden met een vork door de boter. Doe er voorlopig 1 of een half teentje knoflook door. Gebruik niet meteen teveel, we maken tenslotte kruidenboter geen knoflookboter. Proef goed, bepaal of er peper en zout bij moet en eventueel nog wat knoflook. Let op dat een bepaald kruid niet overheerst. Blijf goed mengen en proeven tot de smaak je bevalt. Ben je tevreden over de smaak, dan is je kruidenboter klaar. Eet het met een lekker stuk brood of toast of serveer het bij gebraden vlees. 


Nog een tip:
Als je een wat grotere hoeveelheid maakt kun je de boter invriezen. Doe hiervoor de boter in huishoud- of aluminiumfolie en rol er een ‘worst’ van. Maak beide uiteinden dicht en leg de worst in de vriezer. Zo heb je altijd je favoriete kruidenboter voor het grijpen. Het is ook handig om alvast plakjes te snijden en deze in te vriezen. 

Eet smakelijk!

1 opmerking:

© From Ezter with Love Maira Gall.