woensdag 10 september 2014

Andre's kookschrift: snelle en simpele ceaser salad

Een klassieker uit het kookschrift van Andre: de Caesar Salad. Dit is een hele simpele, snelle versie. Maar wel een hele smakelijke. Een van mijn favoriete salades! 

Voor 2 personen als hoofdgerecht, of voor vier personen als lunchgerecht heb je het volgende nodig:
  • 1 afbakstokbrood (ciabatta), een halve is waarschijnlijk ook wel genoeg
  • 6 el olijfolie
  • 300 gr. kippendijfilets, kipfilet kan ook maar dat is het minst lekkere stukje kip*
  • 5 hardgekookte eieren (4 eieren gehalveerd, in kwarten of plakjes, net wat je lekker vindt)
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 100 ml mayonaise
  • 1 krop bindsla (Romeinse sla)
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 20 basilicumblaadjes, gescheurd

* Ga voor de biologische versie. Doe je het niet voor de kip, doe het dan voor jezelf. Het is (veel) duurder maar ook veel gezonder. Een voordelig alternatief is een hele biologische kip kopen en deze helemaal te gebruiken voor verschillende gerechten. 

Aan de slag:

Sla

Haal de slabladeren los, gooi de lelijke weg. Was de goede bladeren en droog ze in een schone theedoek of slacentrifuge. Maak de grote bladeren iets kleiner. 

Dressing

Pel 1 gekookt ei en doe dit in de mengbeker van de staafmixer. Doe hier de ansjovis, de mosterd, de mayo, de knoflook en het citroensap bij. Pureer alles tot een stevige dressing. De knoflook gaat rauw in de dressing, dat kan ‘heftig’ smaken. Wil je een iets mildere smaak dan kun je de knoflook pocheren in melk waardoor deze wat milder wordt. Gek op knoflook en morgen geen afspraken? Gooi er dan nog een teentje bij. De ansjovis zorgt in deze dressing voor het zout. Voeg daarom geen extra zout toe. En er zit ook zout op de croutons dus beheers je. 

Croutons

Verwarm de over voor op 200 gr. C. Snij de ciabatta in blokjes van ongeveer 1 a 1,5 cm. Verdeel ze over de bakplaat van de oven en sprenkel  er ca. 3 eetlepels olijfolie en peper en zout overheen. Schuif de bakplaat ca. 10 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn. Bak ze niet te bruin want dan kunnen ze vrij hard worden. Bewaar de croutons die je over hebt luchtdicht. De croutons kunnen ook prima in de soep of in allerlei andere salades. Ook lekker met knoflookolie in plaats van gewone olijfolie. 

Kip

Leg de kip tussen plasticfolie en sla deze plat met een koekenpan of vleeshamer tot het ca. 1 cm dik is. Bestrijk de kip met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak de kip in een gloeiend hete grillpan, op de bbq of op de tafelgrill (dan is olijfolie niet nodig) en bak er een mooi grillpatroon in. Omdat de kip platgeslagen is en de pan gloeiend heet, is het snel gaar. Een of twee minuten is genoeg.  Snij de kip in reepjes. 

The finishing touch

Pak een mooie slaschaal en doe hier de sla in. Giet de dressing erover en meng het met de sla. Leg de reepjes kip, de croutons en de eieren erop, schaaf de Parmezaan erover en bestrooi met de basilicum. Volgens dit verhaal doe je zit alles met dramatisch zwiepende handgebaren. 


That’s it. Eet smakelijk!

Enne ... wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig naar of jij net zo enthousiast bent over dit recept als wij. 

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© From Ezter with Love Maira Gall.