donderdag 7 augustus 2014

Andre's kookschrift: verse eierpasta maken

Wat is er nu leuker dan een pastagerecht serveren met zelfgemaakte pasta? Vandaag uit Andre's Kookschrift een basisrecept voor deze Italiaanse klassieker. Wat hebben we nodig? Nou, niet veel:

  • 600 gr type 00 pastabloem (bijvoorbeeld te koop bij Oil&Vinegar)
  • ca. 6 (biologische) eieren. Nog beter: eieren van je eigen kippen!
  • een pastamachine. Met een deegroller kan het ook, maar dan heb je echt een grote nodig (en flinke spierballen).

Aan de slag!
Zorg voor een schoon aanrechtblad of (grote) werkplank. Stort hier de pastabloem op. Maak een kuiltje in de bloem en breek hierin de eieren. Met je vingertoppen voeg je nu beetje bij beetje de bloem bij de eieren. Steeds wat meer totdat de bloem en de eieren volledig zijn gemengd. 


Nu moet je goed kneden. Dat is belangrijk om de gluten hun werk te kunnen laten doen. Dit zorgt voor een mooi, glad en elastisch deeg en straks voor de lekkerste pasta. Maak een lap van het deeg door het uit te duwen met je handen, dubbel te vouwen, weer uit te duwen, een kwartslag te draaien, vouwen, duwen, enzovoort. Net zo lang tot je een mooi glad deeg hebt waar je een bal van maakt. Pak de deegbal in plasticfolie en leg 'm minimaal een half uur in de koelkast. Je hebt even tijd om prosecco te drinken...

We gaan weer verder. Haal de deegbal uit de koelkast en verdeel 'm in stukken ter grote van een sinaasappel. Plet de ballen een beetje en bestrooi aan beide zijden met bloem. Nu is het tijd voor de pastamachine. Haal een stuk deeg door het dikste deel van het apparaat. Zet 'm een stand nauwer, haal het deeg er weer door en vouw het dubbel. Weer door de grootste stand en vervolgens een standje kleiner. Herhaal dit 5/6 keer. Daarna ga je iedere keer een standje nauwer totdat je pasta de gewenste dikte heeft. 
Je hebt nu een lap deeg. Die kun je snijden met een mes of met de pastamachine. Ik doe het in de machine. Kies de gewenste dikte, haal de lap deeg voorzichtig door de machine en klaar is je pasta. Voorkom dat je pasta niet aan elkaar gaat plakken door er wat bloem overheen te strooien. Hang de pasta nu te drogen aan een droogrekje (bijvoorbeeld van Dille en Kamille) of kook 'm direct in ruim water met wat zout in een paar minuten al dente.


Geen opmerkingen

Een reactie posten

© From Ezter with Love Maira Gall.